Gezondheid op het werk: waarom is het belangrijk?

Werknemers die gezond eten en tenminste 3 keer per week 30 minuten bewegen, presteren beter op het werk en melden zich minder vaak ziek. Daarnaast zijn werknemers meer betrokken bij het werk als ze af en toe even de kans krijgen om op te laden, als ze gezonde maaltijdopties hebben, tijd krijgen voor gezonde activiteiten en als ze flexibele werktijden hebben. Kortom, gezonde werknemers zijn minder vaak ziek, veel productiever en meer betrokken bij een bedrijf. Zelfs als we nog niet kijken naar financiële gevolgen, mag duidelijk zijn dat gezondheid op het werk heel erg belangrijk is.

Hoe zorg je voor gezonde werknemers?

Nu duidelijk is hoe belangrijk het is om gezonde werknemers te hebben, kunnen we de volgende vraag stellen: hoe kom je daaraan? Je kunt denken dat je als werkgever slechts beperkt invloed hebt op wat werknemers doen, maar dat is niet het geval. Werknemers die fulltime aan de slag zijn, spenderen bijna een derde van de week (bijna de helft als je rekening houdt met slaaptijd) bij jou op kantoor. Het goede voorbeeld geven loont dus wel degelijk.

En hoe geef je dat goede voorbeeld? Er zijn verschillende opties. Heb je een kantine met catering, dan kun je het productassortiment gezonder maken. Bied bijvoorbeeld niet alleen snacks aan, maar ook gezonde opties, zoals fruit en salades. Je kunt natuurlijk overwegen om ongezonde producten helemaal af te schrijven. Ook als je op kantoor geen catering hebt, kun je wel fruit aanbieden. Zet dit op een prominente plek, zodat werknemers er gemakkelijk iets van kunnen pakken.

Kom in beweging

Ook beweging is belangrijk. Stimuleer mensen om collega’s in geval van vragen op te zoeken in plaats van te bellen of te mailen. Dit is persoonlijker, maar het doorbreekt ook het patroon van zitten. Wees daarnaast (lokaal) actief en meld je met een bedrijfsteam aan voor de plaatselijke run, baggerrace of andere activiteit. En vergeet vooral niet in de pauze lekker een rondje te lopen!